10-07-13

Goran Djurovic - Prime Time

Tijdens Art Gent dat toen nog Lineart heette, heb ik de pareltjes ontdekt van Goran Djurovic.  I'm a huge FAN en plan zeker een bezoek naar de zomertentoonstelling in het Proviniciaal cultuurcentrum Caermensklooster en gratis inkom dat is mooi meegenomen.  Een aanrader als je in Gent bent.

 

goran djurovic

 

De Servische schilder Goran Djurovic werd geboren in 1952 in Belgrado. Hij studeerde schilderkunst aan de academie van Dresden in het voormalige communistische Oost-Duitsland. Sinds 1980 woont hij in Berlijn. Djurovic geloofde niet in een opleiding bij een meester. Wel was hij sinds zijn jeugd gefascineerd door het oeuvre van Dostojevski. Wanneer hij diens romans leest, heeft hij dikwijls een déjà vu, net zoals wij het werk van Djurovic als 'bekend' ervaren. Continu was hij geprikkeld door de vraag 'waar alles vandaan komt'. Zo wou hij meer weten over de ideeën van een schilder en was hij geboeid door de technische middelen waarover die kan beschikken. Voor die zoektocht nam hij zijn tijd, ruim twintig jaar in zijn atelier in Berlijn.

De lange stille weg in zijn atelier brengt hem vandaag een artistieke rijkdom. Door zijn zelfstudie heeft hij zijn intuïtie aangewakkerd en het is die intuïtie, namelijk het aanvoelen zonder dat er een redelijke verklaring moet zijn, die zijn werken losmaakt van tijd en ruimte.

De wereld die hij oproept, is vervuld van leegheid en raadsels. Het motief van groepen mensen komt vaak terug: mensen die staren naar een leeg filmscherm, mensen die met de rug naar elkaar toegekeerd zitten te chatten, rijen toeschouwers die in een theater zitten te staren naar … wat? Zijn leefwereld is er een die tragikomisch en melancholisch kleurt. Daarbij is de schilder creator én manipulator; hij is de baas, hij is god. De mens die hij schildert, is niet vrij: hij domineert of hij wordt gedomineerd, hij is oprecht of hij is vals, hij is goed of hij is slecht, en tot slot is er dikwijls de genietende voyeur.

De tentoonstelling Prime Time is te bezoeken van 12 juli tem 8 september 2013 in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermensklooster, Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent.

Open van dinsdag tot zondag tussen 10 en 17 u. Meer info vind je hier.

22:57 Gepost door eLLe Photography | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.